Klasman Hakemliğine Yükselme Treni Kalkıyoooorrrrr !!!

Her bölgede il hakemleri A2 liglerinde görev almaya devam ediyorlar. Bunun yanısıra bu sene başlayan uygulama ile 3. Lig karşılaşmalarında da 4. hakem olarak görev alıyorlar. Hakemlik camiasının geleceği için ve il hakemlerinin tecrübelenmesi için yapılan bu uygulamalar başarılı oldu.


Bazı bölgelerde 8-9. maçlarına çıkan il hakemleri hemen göze çarpıyor. İl Hakem Kurulları bu atamaları yaparken kanaatimce "adalet" kavramını yanlış algıladıklarını düşünüyorum. Hakemlikte "adalet" herkese eşit maç vermek ya da maçları herkese eşit dağıtabilmek değildir. Bu konuda daha önceki yazılarımızda uyarmıştık. Bu A2 liglerinde görev alan il hakemleri sezon sonunda klasmana yükselmede avantaj ve öncelik elde edecekleri kesin. Hal böyle iken; bazı illerin hakem kurulları durumun farkına vararak gelecek vaad eden, yetenekli hakemleri tespit ederek ard arda A2 liglerinde ve 3. ligde görev verdikleri gözükürken, bazı il hakem kurullarının da doğum günü pastasından pay dağıtır gibi yanlış anlaşılmış "adalet" kavramı ile her il hakemine bu maçlarda görev verme çabası içinde olduğu görünüyor. Tabiki bölgeye genel bakıldığında yanlış "adalet" anlayışıyla dağıtılan maçlarda görev alan hakemlerin 1'er maç ile sıralamada kayboldukları, ard arda maç verilen il hakemlerinin ise bölge sıralamasında tartışmasız ön planda oldukları ve klasman seçmelerinde de gözde olacakları kesin.

Tabiki ayrıca; illerde hala Dernek seçimlerinin husumetlerinin devam ettiği bize gelen maillerden anlaşılıyor. Dernek seçimlerinin siyasetini yönetemeyen, duygusal davranarak belirgin şekilde taraf olan il hakemlerinin hala bunun acısını çektikleri aldığımız duyumlar arasında.

Yayımlanan görev sayıları, istatistikler ve hakem bilgileri ile ilgili olarak yanlışlık olduğunu düşündüğünüzde lütfen bizimle bağlantıya geçiniz.

İletişim: 
Msn: futbolhakemformalari@hotmail.com 

Bölgelere Göre İl Hakemleri Değerlendirmesi

 1. Bölgede, özellikle il hakemi sayısı İstanbul'da çok fazla. Görünüşe göre İstanbul İl Hakem Kurulu ön plana çıkan il hakemlerine eşit mihtarda maç vermeye çalışmış. Ancak, maçları eşit dağıtma telaşı, klasmana aday olarak belli hakemlerin ön plana çıkmasını engellemiş. Bunun yanısıra 1. Bölge kapsamında diğer illerdeki il hakemlerine pek şans tanınmadığı göze çarpıyor. Sezonun 2. yarısında 1. Bölge diğer illerdeki hakem kardeşlerimize de şans tanınacağı ümidi ile...

**********************************************************************************

2. Bölgede illere göre genelde eşit bir dağılım söz konusu. Herkes Profesyonel Maç alsın düşüncesinin hakim olduğu gözüküyor. Bursa ve Çanakkale il hakemlerinin üst sıralarda klasmana aday oldukları değerlendirilebilir. Bu bölgede Çanakkale'den Cengiz GÜLER ve Bursa'dan Özgür KOÇAK, 3'er maç ile ilk iki sırayı paylaşıyorlar.

**********************************************************************************

 3. Bölgede il sayısı fazla olmasına rağmen, il hakemi başına düşen maç sayısı ortalamanın üzerinde. Özellikle Ankara İl hakemleri ön plana çıkıyor. Bu bölgede 5 maç ile Ankara il hakemi A.Emre ÇUHACIOĞLU ilk sırada.

*********************************************************************************

 4. Bölgede İzmir Hakemleri hemen göze çarpıyor. Tabiki o bölgede en çok il hakeminin İzmir'de olması da etkili. İzmir İl Hakemi Hasan AVCI 6 maç ile ilk sırada, aldığı maçlara bakılırsa bir klasman hakem adayı da bu kardeşimiz. 2. ve 3. sırada yine İzmir'den Nedim GÜLGÜ ve Uğur TOPALOĞLU klasmana göz kırpıyor.

*********************************************************************************
5. Bölgede Antalya, Afyonkarahisar ve Burdur il hakemleri ön planda. Antalya'da hakem sayısının çok olması göz önünde bulundurulduğunda normal. Ancak Afyonkarahisar'da özellikle hakem sayısı az olmasına rağmen sıralamaya girebiliyorlar. Bu da herhalde Afyonkarahisar İl Hakem Kurulu Başkanı Sayın Süleyman GÜNEŞ'in başarısı olsa gerek. Yine de klasmana çıkabilecek yetenekli, genç hakemlere bu bölgede ağırlık verilmesi lazım. 
*********************************************************************************

6. Bölge, büyüksün 6. Bölge. 6. Bölge Sorumlusu Sayın Turgay GÜDÜ' nün il hakemlerine önem verdiğinin en açık göstergesi bu tablo. Muhtemelen Turgay Hocam şöyle bir talimat vermiş İl Hakem Kurulu Başkanlarına : "Yetenekli, genç, hakemlik kumaşı sağlam il hakemlerinizi belirleyin, hep birlikte klasmana kazandıralım." 6. Bölge illeri de uymuş bu talimata. Diğer bölgelerle kıyaslanmayacak kadar il hakemlerine maç verilmiş. Bir maç verip, haftalarca unutulmamış il hakemleri, devamı gelmiş, düzenli hale gelmiş görevler. Özellikle bu bölgede Giresun İl hakemi Ulaş BİRLEŞ kardeşim 9 maç ile ön plana çıkıyor. Aldığı maç görevlerine bakılırsa, Ulaş BİRLEŞ Klasman Hakemi olarak yetiştiriliyor. Ardından, 8'er maç ile Ordu İl Hakemleri Altan Serkan YILMAZ ve Kahraman MİNNET geliyor. Bu kardeşlerimiz de Klasman Hakemliğine aday görünüyor. 8 maç ile Trabzon'dan Muzaffer ÖZTÜRK'ü de unutmamak lazım.
Turgay HOCAM bu sezon kendi bölgesinden Klasmana hakem çıkarmaya kararlı gözüküyor. Tebrikler hocam, hakem yetiştirmeye katkılarınızdan dolayı...
***********************************************************************************

 7. Bölge ortalama bakımından diğer bölgelerle aynı seviyede. Gaziantep ilinde daha çok hakem sayısı olduğu düşünülürse, sıralamada ilk olmaları gerektiği öngörülebilir. Ancak durum öyle değil. Galiba burada da "Aman, herkes profesyonel maç yüzü görsün" mantığı hakim. Bu bölgede, Kilisli İl hakemi İdris DAĞLI düzenli olarak görev alıyor. Yolun açık olsun...

**********************************************************************************


 8. Bölgede en çok hakem sayısı Diyarbakır'da. Verilen maçlara bakıldığında, bir maç alan Diyarbakır İl Hakemleri haftalarca ikinci maçı beklemiş gözüküyor. Bu da, hakem yetiştirme ve klasmana hazırlama niyetinden çok, "sana da verdim, buna da verdim" mantığı hakim. İlhan GÜLDOĞAN ve Özcan ÇİÇEK kardeşlerimiz, genç yetenekli hakemler. Daha çok ağırlık verilmeli. Geçen yıl da teklif edilmelerine rağmen, Diyarbakır'dan klasmana çıkan olmadı. Bunda dernek seçimlerinin de etkisi büyük. Hala da genç, yetenekli bazı il hakemlerini göremiyoruz listede. Aldığımız maillere bakılırsa çağ dışı kalmış "Dernek seçimlerinde bana oy vermezsin ha !" husumeti Diyarbakır'da devam ediyor. Bunun yerine dernek seçimlerinde oy vermiş 43 yaşındaki il hakemini profesyonel maça gönderiyorlar. Allah akıl fikir versin...

Bunun yanında Elazığ'dan Murat YAVUZ, düzenli aldığı görevler ile sıralamada birinci. Yolun açık olsun..

**********************************************************************************
 
 9. Bölgede Erzurum ve Erzincan hakemleri ön planda. Bu bölgede en çok amatör takım sayılarının bu illerde olması da etkili tabiki. Amatör ligi olmayan illerde mevcut bu bölgede. Yine de, hakem başına düşen maç sayısı ortalama civarında..  

Bölgelere Göre İl Hakemlerinin Tam Listelerini Görmek İçin Aşağıda Bölge İsimlerine Tıklayınız...

Kls.-İl Hakemleri ve Gözlemcileri Maç Görev Sayıları İstatistikleri

0 yorum: