MHK'nun Terazisi Sezonun İlk Yarısında Şaşmadı


Sezonun İlk Yarısında Bölgelere Göre Hakemlere Düşen Maç Sayıları Değerlendirmesi
İlk yarı bitti. Her hafta profesyonel liglerde oynanan müsabakalarda görev alan klasman ve il hakemlerini buradan sizlere aktarmaya çalıştık. İlk yarıyı şöyle bir değerlendirdiğimizde; geçen yıldan farklı olarak, bölgelere göre düşen maç sayısının o bölgedeki profesyonel takım sayısına göre değil, o bölgedeki profesyonel hakem ve yardımcı hakem sayısına göre yapıldığını görüyoruz. Doğrusu da bu bence. Hakemler bölgelerinde fazla takım kalsın diye o  takımların ligde kalması için elinden geleni yapsın mı veya hakemlerin kaderi o bölgedeki takım sayısına niye bağlı olsun?

Tablolarımıza bakıldığında bölgelerimizde hakem başına düşen maç sayıları şöyle ;

8.Bölge:5,4
1.Bölge:5,5
9.Bölge:5,8
2.Bölge:6,1
4.Bölge:6,0
7.Bölge:6,0
2.Bölge:6,1
3.Bölge:6,1
6.Bölge:6,3
5.Bölge:7,0

Ortalamayı 6 olarak alırsak: 5.Bölge Sorumlusu Sn. Hamza IŞIN iki bölgeye birden baktığından bölge arası maç değiştirmiş olabileceğinden fark gözükse de, 8. Bölge Sorumlusu Sn. Galip BİTİGEN’in 3. Bölgenin bazı illerine de baktığından bölgeler arasında fark olsa da ligin 2.yarısında bu farkın kapanacağını tahmin ediyoruz.

Ancak genel tabloya bakıldığında; 3. Bölgeye çok az Süper Lig veya Ziraat Kupası 4. Hakemlik görevi verildiği, 8.Bölgeye ise hiç bu görev verilmediği görülüyor. Yani kriter ne?

Bu bölgelerdeki hakemler bu ligleri kaldıramaz mı? Oysa o bölgelerden Gelecek Vaat Eden Hakem Kampına hakem çağrıldığını daha önce yazmıştık. O bölgelerden de üst klasman hakemi var. Onlara dışarıdan 4. hakem veriliyor. Bu konuda da bir kriter olursa MHK’nin güvenilirliği daha da artar. İlk yarı yapılan hakem atamalarında da büyük bir oranda bu adalet göze çarpıyor.

İl hakemlerinden aldığım maillerde; MHK’na teşekkür ağırlıklı. Belki ömür boyu klasman göremeyeceklerini, ancak bu sayede 3.Lige 4. hakem giderek bu havayı teneffüs edebildikleri için mutlu olduklarını görüyorum. İl hakemleri için unutulmaz bir anı olsa gerek. Bu uygulama umarım devam eder. İl hakemleri 3.lige, klasman yardımcı hakemi 3.lig ev 2.lig’e, klasman hakemleri 2.lig’e, eski tecrübeli klasman hakemleri de Bank Asya, Süper Lig ve Ziraat Kupası’na gitmeye devam eder. Bu işi para için de yapan vardır ancak bir il hakemi 3.lige üstüne para verir yine gitmek ister. Klasman Hakemi için de süper lig öyledir.
   
2. devre de tüm hakem arkadaşlara başarılar dilerim.

Tabloları İncelemek İçin Bölge isimlerine Tıklayınız:


      
 
 
 
 
 
  



0 yorum: