Tribünden Küfür Ettiler, Şikayetçiyim Polis Bey !


Hakem olarak görev aldığımız müsabakalarda meydana gelen adli olaylarda hepimizin yaptığı farklı uygulamalar bir standart belirlemeyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu standardın yakalanamamış olmasının, her birimizi yaşanan olaylarda zor durumu düşürdüğü kanaatindeyim.

Polis teşkilatının içerisinde 10 yılını tamamlamış ve halen faal olarak gözlemcilik yapan biri olarak her iki camiayı da iyi tanımamın verdiği fırsat ile gözlemlerimi aktarmak istiyorum.

Müsabaka başlamadan önce müsabaka için görevlendirilmiş polis kuvvetinin amiri veya şefi ile tanışmak ve görüşmek her zaman iyi sonuç verir. Müsabakadan önce saha kontrol edildiğinde güvenlik ile ilgili görülen eksiklikler polis yetkilisine bildirilmesi gerekir.

Hakem olarak her ne kadar müsabakanın tek yetkili karar mekanizması olsak da polislerin amiri olmadığımızı, onlara emir yetkisinde bulunmadığımızı bilmemiz gerekir ve polise bunun bilinci ile yaklaşmamız karşılıklı iyi niyeti getirir. Özellikle görüşülen polis yetkilisine “abi, şefim, bakar mısın” şeklinde hitap tarzları yerine sadece “memur bey ya da komiserim” şeklindeki hitap tarzı hem hakemin otoritesini korur hem de sıcak bir iletişimin başlangıcı olur.

Bir polis müsabaka öncesinde ve müsabaka boyunca hatta sonrasında güvenlik ile ilgili üzerine düşenleri bilir ancak bir sporcu olmadığı, hakem kadar müsabakalarda oyunun hırsı ile meydana gelebilecek olayları tahayyül edemeyebilir. Örneğin müsabaka öncesinde şüpheli hareketler sergileyen, ateşli silah ya da bıçak taşıyan, saldırgan tavırlar sergileyebilecek kişileri tecrübesi ile fark edebilir ya da öncesinde önlem alabilir. Ancak yedek kulübesindeki teknik direktörün takımı aleyhine penaltı verildiğinde sergileyebileceği saldırgan tavrı ya da müsabakanın son dakikalarında ofsayt şüphesi ile atılacak bir golden sonra oyuncuların hakeme yönelik şiddet girişimini önceden göremeyebilir. İkili ilişkiler çerçevesinde müsabaka öncesinde polis yetkilisi ile memorandum yapılmasında her zaman fayda vardır. Hangi hallerde polisin sahaya girmesini, oyunun ilk yarısı sona erdiğinde ve maç sonrasında hakem korumasının ne şekilde hareket etmesi gerektiği konuşulmalıdır.

Müsabaka sırasında veya sonrasında hakeme karşı yapılan sözlü ya da fiili saldırı sonucunda hakemin polis yetkilisine “ bu şahıstan şu hareketinden dolayı şikayetçiyim” demesi yeterlidir o şahsın gözaltına alınabilmesi için. Her ne kadar kamu görevlisine karşı işlenen suç kamu görevlisinin şikayetine bağlı değil ise de şikayetçi olma ve şikayetten vazgeçme hukuk açısından önemlidir. Polis Kamu görevlisine karşı işlenen suça müdahale etmek zorundadır. Burada hakemlerin farklı uygulamaları yüzünden sıkıntılar yaşanmaktadır.

Hakem polis yetkilisine “şikayetçiyim” dediği anda polisin yetkisi başlar. Bu yetki gözaltına alma, gerektiğinde kademeli olarak zor kullanma ve en sonunda silah kullanmaya kadar gider. İşte sıkıntı burada kaynaklanıyor. Hakemin “şikayetçiyim” demesi üzerine bu yetkilerini kullanmaya başlayan polisin yaptığı müdahaleler yasal çerçevede yapılırken, bir çok hakem arkadaşın o şahıs gözaltına alındıktan sonra araya birilerinin girmesi, hatır sahibi insanların telefonla araması gibi sebeplerle şikayetinden vazgeçmesi ile polis zor duruma düşüyor. Polisin yetkisi ortadan kalkmış oluyor ama hakem hala şikayetçi iken şahsa yapılan müdahaleler polis için suç teşkil etmiş oluyor. Polisin o şahsa yapılan müdahaleleri yasal kılabilmesi için hakemin sözlü olarak “şikayetçiyim” dediğini ispatlaması gerekiyor. Burada hakemin verdiği karardan dönmemesi çok önemlidir. En azından şikayetinden vazgeçtiğini polis merkezinde ya da savcılıkta bildirmesi polisi yasal olarak kurtarmaktadır.

Hiçbir şekilde şikayetçi olan hakemin olay mahallinde şikayetinden vazgeçmemesi gerekir. Bu durum hakem polis ilişkilerini kötü yönde etkileyecektir. Daha önceki hakemin şikayetinden vazgeçtiğini gören polis görevlileri hakemin şikayetçiyim demesi üzerine yetkisini kullanmasından kaçınmasına sebep olacağı kanaatindeyim. Hakemlere karşı bir güvensizlik ortamı doğacaktır ki spor güvenliği açısından tehlikeli bir durumdur.

Şikayetçi olunduktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Suç delillerle tespit olunur. Fiili saldırı suçunun en büyük delilleri polis tutanağı, doktor raporu ve tanık ifadeleridir. Küfür ve hakaret suçunun delili ise polis tutanağı ve tanık beyanlarıdır. Polisin tuttuğu olay tutanağında suçun ağırlaştırıcı ve hafifletici sebeplerini tam olarak belirtmemiş olabilir. Polis Merkezinde veya savcılıkta ifade sırasında olaya müdahil olan polis görevlilerinin tanık olarak ifadelerinin alınmasını istemek ve bu isteği ifadeye yazdırtmak çok önemlidir. Bu istek hakemin yazılı ifadesine girdiğinde olaya müdahale eden polis görevlilerinin ifadeleri mutlaka alınır, olay daha netlik kazanır ve hakem lehine delil oluşturur.

Ayrıca; yaşanan olaylarda olayı bizzat yaşayan hakem veya yardımcı hakem dışında triodaki diğer hakemlerin olayla ilgili ifade vermedikleri, sadece olaya karışan hakemin ifade verdiği ve yalnız kaldığı görülmektedir. Olayı en yakından gören hakem triosunun, olayla ilgili tanık ifade vermesi çok önemlidir. Özellikle küfür ve hakaret suçunda tanık ifadesinden başka delil olamadığından dolayı hakem triosundan birinin şikayetçi diğer ikisinin tanık konumunda olması hakem lehinedir.

Yukarıda belirttiğim hususları hakemlerimizin bir standardı yakalayarak mağdur duruma düşmemeleri, yaşanan olaylarda zorluklarla karşılaşmamaları için kendi gözlemlerimden yola çıkarak aktarmaya çalıştım. Umarım Hakem camiasına bir katkısı olur..

5 yorum:

Adsız dedi ki...

A forty lb set of adjustable dumbbells seem like a miniature bodyweight established.


my web blog: mouse click the up coming webpage

Adsız dedi ki...

These are smooth and therefore are black which has a red streak
around the weight locks.

Have a look at my website ... mouse click the following internet site

Adsız dedi ki...

When all else fails, exercise apparel for their respective activity can
make a terrific Xmas present for him.

my homepage; Recommended Internet page

Adsız dedi ki...

The 552 set takes the put of fifteen sets of standard dumbbells.


Feel free to surf to my homepage: dumbbells for sale

Adsız dedi ki...

Steadiness ball -This will insert variation in your exercises.



Also visit my web-site - http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/fit-strong-bowflex-552/