Selçuk DERELİ Neden Hakemliği Bıraktı, Kim Ne Dedi


Dereli'nin, Fırat Aydınus, Cüneyt Çakır, Hüseyin Göçek, Halis Özkahya, Bülent Yıldırım ve Yunus Yıldırım ile birlikte 2010 FIFA listesinde olmasına rağmen, "gördüğüm lüzum üzerine" diyerek aniden hakemliği bırakması şaşkınlık yarattı.

40 yaşındaki Selçuk Dereli'nin UEFA'nın Cüneyt Çakır'ı 1. kategoriye, Bülent Yıldırım'ı da 2. kategoriye yükseltmesinin ardından önümüzdeki yıl Avrupa'da önemli maçlarda görev alamayacağı endişesiyle faal hakemliğini noktaladığı iddia edildi. Dereli'nin yakın çevresine "Cüneyt Çakır gibi benden daha genç bir hakem kategori yükseliyor ben altta kalıyorum. Bu bana karşı yapılmış büyük bir ayıp" dediği öğrenildi.

Bilindiği gibi Dereli, 2007 yılında Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında oynanan Türkiye Kupası yarı final rövanş karşılaşmasını yönettikten sonra sarı-lacivertli yöneticiler tarafından sertçe eleştirilmiş ve mahkemelik olmuştu.

Dereli, Aziz Yıldırım, Ali Koç ve Murat Özaydınlı'ya açtığı tazminat davalarını kazanmıştı.

Selçuk Dereli ligde son olarak 1-1 biten Manisaspor-Beşiktaş maçını yönetmişti.

"TÜM BÜYÜKLERİM VE DOSTLARIMA TEŞEKKÜR EDİYORUM"

İşte Dereli'nin hakemliği bırakma açıklaması:
“22 yıldır onurlu bir şekilde sürdürdüğüm hakemlik yaşamımı, gördüğüm lüzum üzerine sonlandırmış bulunuyorum. Ülkemde ve Avrupa'da gelmiş olduğum konuma katkısı bulunan tüm büyüklerim ve dostlarıma teşekkür ediyorum. İlkelerimden ve doğrularımdan en küçük bir taviz vermeden, gururla taşıdığım Türk hakemlik formasını bırakırken, her daim futbolumuzun ve hakemliğimizin hizmetinde olmaya devam edeceğimi ifade ediyorum.”

SELÇUK DERELİ'NİN KARNESİ
Hakemliği bıraktığını açıklayan FIFA kokartlı hakem Selçuk Dereli, kariyerinde 161 Süper Lig maçı yönetti. Süper Lig takımlarının Türkiye Kupası'nda yaptığı 9 maçta da düdük çalan Dereli, 1 kez TFF Süper Kupa finali ve 36 uluslararası maçta görev yaptı.

1999-2000 sezonunda Antalyaspor-Adanaspor karşılaşmasıyla Süper Lig'de maç yönetmeye başlayan Selçuk Dereli, bu ligde 161 mücadelede düdük çaldı. Dereli, 2007-2008 sezonunda Galatasaray ile Kayserispor arasında oynanan TFF Süper Kupa finalinde de görev aldı ve kupayı 2-1'lik skorla Galatasaray kazandı.

Süper Lig'de 11 sezon görev alan Selçuk Dereli, en çok maçı 22 müsabakayla 2005-2006 sezonunda yönetti. Dereli, o sezonun son maçı olan ve Fenerbahçe'nin son haftada şampiyonluğu kaybettiği maç olarak da tarihe geçen Denizlispor-Fenerbahçe karşılaşmasında da görev aldı.

2009-2010 sezonun ilk yarısında da 8 maçta düdük çalan Selçuk Dereli, bu 8 karşılaşmada 48 sarı ve 1 kez kırmızı kartına başvurdu, 2 kez penaltı noktasını gösterdi. Dereli'nin bu sezon yönettiği maçlarda toplam 19 gol atıldı.

FIFA Kokartlı eski hakem Dereli'nin Süper Lig ve Türkiye Kupası'nda yönettiği maçların sezonlara dağılımı şu şekilde:

1999-2000 sezonu...........: 7 Süper Lig, 1 Türkiye Kupası
2000-2001 sezonu...........: 8 Süper Lig, 1 Türkiye Kupası
2001-2002 sezonu...........: 13 Süper Lig
2002-2003 sezonu...........: 17 Süper Lig
2003-2004 sezonu...........: 21 Süper Lig
2004-2005 sezonu...........: 13 Süper Lig, 2 Türkiye Kupası
2005-2006 sezonu...........: 22 Süper Lig
2006-2007 sezonu...........: 18 Süper Lig, 2 Türkiye Kupası
2007-2008 sezonu...........: 17 Süper Lig, 1 Türkiye Kupası
2008-2009 sezonu...........: 17 Süper Lig, 2 Türkiye Kupası
2009-2010 sezonu (ilk yarı): 8 Süper Lig

DERBİLERDE EN ÇOK FENERBAHÇE
Hakemlik kariyerinde, biri Türkiye Kupası yarı final mücadelesi olmak üzere 6 derbi maçı da bulunan Dereli'nin, üç büyükler arasında en çok Fenerbahçe'nin maçını yönettiği dikkati çekiyor.

Fenerbahçe'nin 5 derbi mücadelesinde görev alan Dereli'nin derbi maç karnesi şöyle:

2002-2003 sezonu: Galatasaray-Fenerbahçe: 2-0
2003-2004 sezonu: Beşiktaş-Fenerbahçe: 1-3
2005-2006 sezonu: Fenerbahçe-Beşiktaş: 2-2
2006-2007 sezonu: Fenerbahçe-Galatasaray: 2-1
2006-2007 sezonu: Fenerbahçe-Beşiktaş: 1-1 (Türkiye Kupası yarı finali)
2007-2008 sezonu: Galatasaray-Beşiktaş: 2-1

ULUSLARARASI MAÇ KARNESİ
Uluslararası arenada da görev alan Selçuk Dereli'nin yönettiği 36 maçın gollü skorlara sahne olduğu göze çarpıyor.

Dereli, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ile Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA) düzenlediği pek çok organizasyonda görev alırken, 36 karşılaşmada, toplam 159 kez sarı kart, 15 kez de kırmızı kart gösterdi, 3 kez de penaltı kararı verdi. Dereli'nin yönettiği maçlarda takımlar ağları toplam 121 defa havalandırdı.

Selçuk Dereli, uluslararası arenada en son UEFA Avrupa Ligi (I) Grubu müsabakası olan Everton-BATE Borisov maçında düdük çaldı. Dereli'nin 4 sarı kart gösterdiği bu maçı deplasman ekibi 1-0'lık sonuçla kazandı.

ÖZGEÇMİŞİ
FIFA Kokartlı hakem Selçuk Dereli, 1969 yılında Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesine bağlı Köleli köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Mersin'de yapan Dereli, üniversite eğitimini Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü'nde tamamladı. Beden eğitimi öğretmeni olan Selçuk Dereli, bir süre Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Genel Başkanlığı da yaptı.

Hakemliğe başlamadan önce 1979-1989 yılları arasında İçelspor ve Mersin Camspor'da futbol oynayan Selçuk Dereli, futbol hakemliğine 1989 yılında Mersin'de başladı. Süper Lig hakemliğine Erzincan bölgesinden terfi eden Selçuk Dereli, 1999 yılından bu yana Süper Lig, 2003 yılından bu yana da FIFA hakemliği yapıyor.

UEFA'nın yetenekli hakem programını başarıyla tamamlayan ilk Türk futbol hakemi olan Dereli, aynı zamanda Ankara bölgesi FIFA hakemi olarak çok sayıda uluslararası düzeyde (A) Milli ve Avrupa Kupası maçlarını yönetti.

Evli ve iki kız çocuğu babası olan Selçuk Dereli, 2003 yılı UEFA Avrupa Genç Milli Takımlar finalinde de düdük çaldı.

BiR GÖRÜŞ
 
Erman TOROĞLU: Saygı duyuyorum
40 yaşındaki Selçuk Dereli kademe yükselemeyince çok doğru bir iş yaparak hakemliği bıraktı. Bu, şunu gösteriyor. Bazılarının dünyası hakemlik. Hakemlik olmazsa sudan çıkmış balığa dönüyorlar. Ben ne hakemler tanıyorum, bırakın Avrupa’da kademe atlamayı, Türkiye’de FIFA korartını bıraktıktan sonra hakemlik yapmak istediler. Bunların olduğu yerde Selçuk Dereli’ye saygı duyulmalı.




Eski Hakemlerden Bülent Yavuz:
"Hakem Selçuk Dereli’nin hakemlik hayatının önemli bölümünde yer aldım Aşağıdan yukarı çıkısının her anında ben varım. Hatta Erzincan’dan Ankara’ya tayininin yapılmasını sağlayan benim. Hakemliğini bırakan kararını üzüntüyle karşıladım. Daha 6-7 yıla yakın bir hakemliği varken bırakması manidardır ve kırgınlıktır ve kızgınlıktır. Kıskançlık demek istemiyorum Cüneyt çıktı ben çıkamadım sendromu değildir bu. Futbol Federasyonu Selçuk’u yalnız bırakmıştır düşüncesi bu istifanın perde arkasıdır. Bir an önce hakemliğe yeniden dönmesi için yetkililerin çaba göstermesi lazım. Kötü maçlar yönetti, doğrudur. Ancak çok iyi maçları çok daha fazladır. Selçuk Dereli, Avrupa’da başarılı maçlar yönetti. Çakır cıktı ben çıkmadım kızgınlığı değildir. Bu bir anlık öfke istifanın sebebi olabilir. TFF Başkanı bu istifayı çok iyi değerlendirip bir hakemin de çok kolay yetişmediğini bilmelidir ve buna göre de hareket etmelidir."

2 yorum:

Kural18.org dedi ki...

"Dik Duruş" Bu kelimeleri hakem camiasında ne kadar çok duydum. Herkes herkesin duruşunu dik ve yamuk diye hep yorumladı. Birileri MHK ya kafa tutar, adı dik duruş olur, diğeri ona oy vermez adı dik duruş olur. Herkes kendine göre dik mi yamuk mu, kendi çıkarlarına göre yorumluyor. Dik duruş diye bir şey yoktur. Akıllı hakem vardır, duygusal hakem yoktur. Hakemlik duygusallıkla yapılmaz. Aynı memurluk gibi. Başında kim varsa onunla birlikte yola devam edersin. O değişir, yerine gelen ile yoluna devam edersin. Bu akıllı hakemin halidir. Vay bu abimiz süper ligden düşürüldü, vay buna maç vermiyorlar, yok o bunun adamı, bu şunun adamı gibi yorumlarla kişilere ve kurumlara tavır almak ise duygusal hakemliktir. Bu tür hakemleri bir zamanlar gördük, şimdi göremiyoruz. Selçuk DERELİ iyi bir hakemdi, yıllarca süper ligde görev yaptı, FİFA oldu, ilk defa birileri sırtından indirdi, hemen okları doğrulttular. Sırtında taşırken iyiydi de şimdi mi kötü oldu. Bu işler böle, arkadan gelenlere de yol açmak lazım. FİFA hakemliği için sırada bekleyenler var, yol açmak lazım, kalkıp da tavır koyarak ben hakemliği bırakıyorum demek olmuyor. 1 gün konuşurlar, ertesi gün herkes unutur. Sende kaybolup gidersin.

Adsız dedi ki...

Selçuk Dereli gibi efendi, kişilikli ve saygın bir hakem zor bulunur, "akıllı hakem vardır" diyen www.amatorfutbolum.net adlı arkadaşa soruyorum; bu tabiri çok duyduk, bu zamana göre değişen, sahibine göre kişneyen, ne şiş yansın ne de kebap diyen omurgası oturmamış hakemlerin felsefesidir. Selçuk Dereli böyle değildi, siz böyle olabilirsiniz ancak o zaman da unutulmayı göze alın. Dereli Türk hakemliğinde iz bıraktı. Dik duruş onunkidir, akıllı adamlık da! Siz uzaktan gazel okumaya devam edin.