Sporda Şiddetin Yeni Cezası Kaç Para ?


Sporda son çıkan tribün olaylarından sonra TFF ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı düğmeye bastı. Kurallar çok sert ve yaptırım gücüne sahip.. Futbolda şiddeti bitirmesi beklenen yasanın öne çıkan maddeleri şöyle;Yasa taslağına göre, taraftarından yöneticisine, gazetecisinden futbolcusuna kadar anarşi ortamı yaratan ya da oluşmasına zemin hazırlayan herkesi çok ağır cezalar bekliyor.

Tabii ki önemli olan önce bu ağır cezaların yasalaşması, sonrasında ise ayrım gözetilmeden herkese bu cezaların uygulanması gerekiyor. Haberturk.com"un haberine göre üst üste gelen şiddet olayları nedeniyle çalışmaların hızlandırıldığı bildirilirken, Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı"nın da onayladığı "Şiddet Yasası" Başbakanlığa gönderilerek onaya sunuldu.

Bu aşamadan sonra Bakanlar Kurulu"nun onayından geçecek olan ilgili yasa, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından da değerlendirildikten sonra yürürlüğe girecek.

Türkiye Futbol Federasyonu"nun özellikle İngiltere ve Hollanda modellerinden alıntılar yapıp Türkiye şartlarına uyarlıdğı 25 maddelik yasa tasarısı oldukça ağır yaptırım ve cezalar içeriyor.

HERKESE AĞIR CEZALAR GELİYOR
Eski şiddet yasalarına oranla oldukça ağırlaştırıldığı gözlenen yasanın ana başlıkları ise şöyle:

Statlara yasak madde sokmak ve kullanmak: 3 yıldan 5 yıla kadar müsabakalardan men, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası.

Çirkin ve kötü tezahürat: 2 yıldan 4 yıla kadar men, 5 bin liradan 10 bin liraya kadar para cezası.

Maçlarda yasak alana girmek: Tribünlerden oyun alanına giren kişiye 2 yıla kadar müsabakalardan men, oyunun durmasına neden olanlara 3 yıldan 5 yıla kadar müsabakalardan men cezası.

Yasak beyan ve demeç: 100 bin liradan başlayan para cezası.

Dini ve etnik ayrımcılık: 3 yıldan 5 yıla kadar men ve para cezası.

Şike ve teşvik primi: 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası.

Usulsüz bilet satışı: 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 5 bin liradan 10 bin liraya kadar para cezası. Ayrıca ilgili kulübe 250 bin liradan, 1 milyon 500 bin liraya kadar para cezası.

Tahrik edici yayınlar: Haber ve yorum yazan medya mensubuna 200 bin, ilgili medya kuruluşuna 500 bin liradan başlayan para cezası.

Kavga eden ve yaralanmaya neden olanlar: 3 yıldan 5 yıla kadar men ve 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası.

Spor alanlarına hasar verenler: 1 yıldan 3 yıla kadar müsabakalardan men cezası.

CEZALAR TÜM BRANŞLARDA GEÇERLİ OLACAK
Bu cezalara çarptırılanlar, men cezası alanlar sadece o branşa ait değil tüm branşlar için men cezası almış olacaklar.

Suç işleyen kişiler Adalet Bakanlığının görevlendireceği ceza mahkemeleri, ya da özel ihtisas mahkemelerinde yargılanacak. Yeni yasaya göre her kulübe birer spor polisi atanacak. Maçlarda özel güvenlik ve polis birlikte görev alacak.

Spor alanlarının tümünde kamera ve teknik donanım bulundurulacak. Ayrıca maç biletlerinin üzerine bileti alan kişilerin TC kimlik numaraları yazılacak.

0 yorum: