Hakemler Profesyonel Olsun, Başka İş Yapmasın !!!


Futbolumuzda son dönemde iki konu çok konuşuluyor: 1- Her kış bataklığa dönen sahalar 2- Neredeyse her kararı tartışılan hakemler. Hakkı Yalçın, Turgay Demir, Selçuk Yula ve Ayhan Akbin bu iki meselenin çarpıcı yönlerini tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi

Soru- Türkiye'de son yıllarda, sahadaki futbolu değil, hakemleri konuşmak moda oldu. Yenilen takımın futbolcusunun, yöneticisinin birinci vazifesi hakemi suçlamak. Bu işin sonu nereye varacak? Ne yapmak lazım? Sürekli hakemleri suçlamak doğru mu? Ya da hakem hatalarını nasıl en az düzeye çekebiliriz?

AYHAN AKBİN
Kulüpleri amatör yöneticiler yönetiyor. Yönetmeyi de bilmiyorlar. Kötü sonuçlardan sonra direkt hakemleri suçluyorlar. Yönetici diyor ki "Futbolcuların hepsi çok kaliteli, üst düzey bir takım kurduk ama hakemlerin kötü yönetmesinden dolayı yenildik." Hiçbiri, "Helal olsun ya bizi yendiler. Bunlar bizden daha iyi bir takım" demiyor. Atletico Madrid'e G.Saray maçı kaybediyor. Bir dakika içerisinde futbolcusu iki sarı kart görüp oyundan atılıyor. Bir kişi bunu ne söylüyor, ne konuşuyor. Sadece hakemin penaltıyı niye vermediği konuşuluyor. Tamam penaltı, ama kardeşim bir oyuncun atılıyor. Maçın bitmesine uzun zaman var. Durum 1-1, maç uzayacak, çok şeyler olabilir. Fakat senin santrforun yok. Rakibinde ise Reyes, Forlan, Agüero var... Üçü 100 milyon euro!

HAKKI YALÇIN
Türkiye'de büyüklerin hakem sorunu yok, küçük takımların var. Birincisi büyük takımların asla hakemler için konuşmaya da hakları yok. İkincisi bir takım gerçekten hakem hatalarından yana dert yanıyorsa önce adaletsizlikten yana dert yanacak. Hakem hatalarından değil. Şimdi Sayın Nihat Özdemir diyor ki "Fırat Aydınus düşmanımızdır." Çok ağır bir laf. O zaman ben derim ki "Dostlarınız kim? Dost olarak bildiğiniz hakemler kim?" Ben de onu merak ederim. Ama Türkiye'de kimse adalet istemiyor, ganimet istiyor.

TURGAY DEMİR
Bizim ülkemizde şöyle bir yöntem var. Bu sadece Fenerbahçe için geçerli değil. Geçen sene Yıldırım Demirören yapıyordu aynı şeyi, sonra da bir dönem Adnan Polat yaptı. Diyorlar ki, "Ben konuşacağım, gelecek hafta bana kıyak yapacaklar." Hepsi bunu yapıyor. Kredi kartı gibi, sıkışan kullanıyor. Önemli olan, federasyon buna prim verecek mi vermeyecek mi? Medya veriyor çünkü, biz veriyoruz. Bu ülkenin başındaki en büyük bela bazı eski hakem yorumcularıdır. Niye? Penaltıda anlaşamazsın anlarım, ama ofsayt adam. Kalecinin önüne doğru koşu yapıyor. Akşam hakem hocası yorum yapıyor; 'efendim topu görüyor, adam koşu yapıyor.' Be adam, önce şu sorunun cevabını ver: Adam niye oraya koşuyor? Önünde top mu var? Kovaladığı bir rakip mi var? Bunu polis mi kovalıyor? Adamın niyeti ofsayt bir defa. Bu görüntüyü FIFA'ya götür, "Bizim hakem yorumcularımız bunu tartışıyor" de, Türkiye'den bir daha hakem almazlar.

SELÇUK YULA
Başka meslek gruplarındaki insanlar geliyor haftada bir maç yönetiyor. Nasıl hazırlanacak bu adamlar maça? Bütün bir hafta çeklerle, senetlerle veya patronlarıyla, amirleriyle uğraşanlar, hafta sonu geliyor maç yönetiyor. Futbolcular kadar koşmuyor diyoruz hakemlere. Nasıl koşacak ki adam. Futbolcu kadar idman yapacak ki koşabilsin. Futbolu bırakanlar, antrenörlüğe veya spor yazarlığına yöneleceklerine hakemliğe yönelsinler. Öyle bir sistem kurulmalı. Hakemler 24 saat futbol ile uğraşsın, büyük para alsınlar. Hakemlere bakıyorsun, birisi kabzımal, birisi sigortacı, birisi öğretmen, birisi bilmem ne! Olacak iş mi! Profesyonel hakemlik şart. Hakem hatalarına gelince, gözlemci raporlarıyla değil biraz da kamuoyu vicdanıyla hakemleri eleştirmeliyiz. Allah aşkına, gözlemci raporlarına inanan var mı? Tabii, konumuz hakemler olduğu için bunları konuşuyoruz, yoksa takımlar olsaydı onu da masaya yatırırdık.

TURGAY DEMİR
Gözlemciler, profesyonel olmalı. Filan şehrin bilmem ne amiri, filan ilçenin kaymakam yaveri, mal müdürü bunlar maça gözlemci olarak geliyor.

SELÇUK YULA
Bizde gözlemci maçı izliyor. Gözlemci maçı izlemez, etrafı izler. Yanlışlıkları rapor edersin, kulübenin önünde bir şeyler oluyorsa ona bakarsın, yazarsın. Bizde gözlemcilerin yetersizliği yüzünden, oyunculara televizyon görüntülerinden ceza veriliyor.

SONUÇ
1- Hakemler profesyonel olmalı. Hakemlikten başka iş yapmamalı.
2- Temsilciler ve gözlemciler, futbolu çok iyi bilenlerden seçilmeli.
3- Hakem seçiminde boya posa değil, karaktere de bakılmalı.
4- Kulüpler federasyonu değil, federasyon kulüpleri yönetmeli.


Kaynak: Fotomaç

0 yorum: