TFFHGD, MHK Talimatlarının İptali İçin Tahkime Başvurdu
Etiketler:
Hakemler
TFFHGD Genel Merkezi ve Murat Söylemez yeni çıkan talimatlar için Tahkim Kuruluna başvurdu.
T.F.F. Merkez Hakem Kurulu Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri ve Görevleri İle ilgili Talimat ile Merkez Hakem Kurulu Hakemliğe Giriş, Unvan ve Klasmanlara Ayrılma ile Vize Yenileme, Kural Prensip ve Yöntemleri İç Talimatında yapılan bazı değişiklikler, 03.03.2010 tarihinde federasyonun resmi internet sitesinde (www.tff.org.tr) yayınlanmıştı.
Talimatların tanıdığı yasal süre içerisinde TFFHGD Genel Merkezi ve Murat Söylemez yeni çıkan talimatlar için Tahkim Kuruluna başvurdu.
İşte, Tahkim Kuruluna yapılan başvurunun tam metni;
TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU
SAYIN TAHKİM KURULU BAŞKANLIĞINA
DURUŞMA TALEPLİDİR.
BAŞVURUDA BULUNAN : 1)TÜRKİYE FAAL FUTBOL HAKEMLERİ VE
GÖZLEMCİLERİ DERNEĞİ
2)YUSUF MURAT SÖYLEMEZ
(KENDİ ADINA ASALETEN, 1 NOLU BAŞVURUDA
BULUNAN ADINA VEKÂLETEN)
Söylemez Hukuk Bürosu
Değirmen Sok. Şaşmaz Sitesi B1 Blok No.2 K.4
D.10 Kozyatağı / KADIKÖY / İST.
KARŞI TARAF : TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU
İstinye Mahallesi Darüşşafaka Caddesi No: 45 Kat: 2-3
İSTİNYE / İSTANBUL
YÜRÜRLÜĞE
GİRİŞ TARİHİ : 03 MART 2010
AÇIKLAMALARIMIZ :
Müvekkil Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği ülkemizde görev alan futbol hakem ve gözlemcilerinin üyesi olduğu 10.000 in üzerinde üyesi olan ve 1989 yılında kurulmuş bir dernektir.
Müvekkil Derneğin Tüzüğünde de açıkça belirtildiği üzere kuruluş amaçları içerisinde Hakem, Gözlemci ve tüm üyelerin her türlü ekonomik, hukuki hak ve menfaatlerini korumak, Türk futbol Hakem ve Gözlemciliğini yurtiçinde ve yurtdışında temsil etmek yer almaktadır.
Bunun yanında şahsımın da üyesi ve aynı zamanda Genel Sekreteri olduğu Müvekkil Dernek, yapılan değişiklikler dâhilinde son halini alan Futbol Federasyonumuzun Ana Statüsü ile birlikte de 9.madde de sayılan Türkiye Futbol Federasyonu üyelerinden biri olarak yer almış olup, yine Ana Statüde yer alan üyelik haklarını da kazanmıştır. Müvekkil Dernek Futbol Federasyonu Ana Statüsünde belirtilen Futbol Federasyonu Genel Kurul Delegeleri içerisinde de yer almaktadır. (Ana Statü 22.Madde h Bendi)
T.F.F. Merkez Hakem Kurulu Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri ve Görevleri İle ilgili Talimat ile Merkez Hakem Kurulu Hakemliğe Giriş, Unvan ve Klasmanlara Ayrılma ile Vize Yenileme, Kural Prensip ve Yöntemleri İç Talimatında yapılan bazı değişiklikler, 03.03.2010 tarihinde federasyonun resmi internet sitesinde (www.tff.org.tr) yayınlanmış olup talimatların tarafımıza tanıdığı yasal süre içerisinde bu başvuruyu yapma zorunluluğu ortaya çıkmıştır.
Merkez Hakem Kurulu göreve geldikten sonra “Hakemliğe Giriş Unvan ve Klasmanlara Ayrılma ile Vize Yenileme Kural, Prensip ve Yöntemleri Talimatı” dördüncü kez, “Merkez Hakem Kurulu Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri Görevleri İle İlgili Talimat” üçüncü kez değiştirilmiştir.
Sayın Başkanlığınızın da takdir edeceği üzere, talimatlar günün koşullarına yanıt vermeyecek kadar eskimiş olur ya da hakem ve gözlemcilerin lehine demokratik kazanımlar ve açılımlara ihtiyaç duyulursa değiştirilir. Fakat maalesef yapılan son değişiklikler tam aksine Merkez Hakem Kurullarına sınırsız yetki verecek şekilde düzenlenmiştir ve de bu durum kurumsal saygınlığı zedelemektedir.
Merkez Hakem Kurulu Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri Görevleri İle İlgili Talimatın 7.maddesi Merkez Hakem Kurulunun Görev ve Yetkilerinden bahsetmektedir. Bu maddenin P bendi şu şekildedir:
-Kanun’da tanımlanan TFFHGD. (Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği) ile teknik ve sosyal işbirliği kurmak.
Ne yazıktır ki, futbol hakem ve gözlemcilerinin bağlı bulunduğu ve Türkiye Futbol Federasyonumuzun resmi üyesi olan müvekkil Dernek, Merkez Hakem Kurulu tarafından hiçe sayılmaktadır. Merkez Hakem Kurulu göreve geldiği günden beri asli görevlerinden biri olan müvekkil dernek ile teknik ve sosyal işbirliği kurmak edimini hiçbir şekilde yerine getirmemiştir. Ve yine ne acıdır ki; hakem ve gözlemcileri direkt olarak ilgilendiren önceki talimat değişikliklerindeki gibi bu son iptale konu Talimat Değişikliklerinde de Müvekkil Dernek ile işbirliği kurulmamış, yorum tavsiye ve önerileri alınmamıştır. Bu konu hakkında tüm yasal başvuru ve şikâyet haklarımızı saklı tutarız.
Hakem, gözlemci, mentörleri ilgilendiren değişiklikler, hiçbir şekilde tartışmaya açılmadan ilgililerin, kurum ve kurulların görüşü alınmadan, uzlaşma sağlanmadan yapılıyor ise bu değişiklikler kabul edilemez. “Ben yaptım oldu” mantığı ile Talimatlar değiştirilmesi günümüz çağdaş politikalarına atılmış bir darbedir. Katılımcı demokratik yönetim bunu kaldırmaz. Demokrat olduğunu ifade edenler ise sadece kendilerini kandırmış olurlar.
03.03.2010 tarihinde yayınlanan değişiklikler şu şekildedir;
Hakemliğe Giriş Unvan ve Klasmanlara Ayrılma ile Vize Yenileme Kural, Prensip ve Yöntemleri Talimatının Klasman Değerlendirme Kriterleri başlıklı 31.maddesinin 1.fıkrası değiştirilmiş, bu maddeye 3.fıkra eklenmiş ve madde şu hale getirilmiş;
“KLASMAN DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ
Madde 31.
(1) MHK, hakemleri değerlendirirken ve klasmanlara ayırırken bu maddede belirtilen kriterlerin tümünü veya bazılarını dikkate alabilir; uygun gördüğü takdirde, bu kriterleri uygulamayabilir.
(2) Merkez Hakem Kurulu, her yıl en geç 30 Nisan tarihine kadar değerlendirme kriterlerini tüm hakemlere İl Hakem Kurulları aracılığıyla ve/veya TFF"nin Resmi İnternet Sitesi (www.tff.org) adresi vasıtasıyla duyurur:
· • Gözlemci notu
· • Müsabaka zorluk derecesi
· • Müsabaka ağırlık değeri
· • Maç sayısı
· • Sınav Notu
· • Yabancı Dil Düzeyi
· • Öğrenim Durumu
· • Yaş Durumu
· • MHK Değerlendirmesi
· • Ceza puanı
(3) MHK, hakemlerin herhangi bir alt klasmana tenziline veya herhangi bir üst klasmana terfisine karar verebilir.”
Türk Futbol Hakemliğinde Klasman ve Unvan belirleme esasları için konmuş bazı kriterler bu talimat değişikliği ile olduğu gibi bir kenara atılmıştır. Yeni yapılan değişiklikler ile Merkez Hakem Kuruluna verilen yetkiler sınırsız hale getirilmiştir. Yapılan bu değişiklik ile Merkez Hakem Kuruluna bir anlamda “Biz bu kriterleri uygulamayız ya da bazı hakemlere uygularız bazılarına da uygulamayız!” hakkı getirilmiştir ki bu durum son derece yanlıştır. Hakemler almış oldukları puanlar, yönetmiş oldukları müsabakalar esas dahi alınmadan istendiği takdirde herhangi bir alt klasmana düşürüp, kriterlerden bağımsız olarak herhangi bir üst klasmana çıkartılma keyfiyeti ile karşı karşıya bırakılmıştır. Eklenen 3.fıkra ile tüm talimat yok sayılmıştır. Böyle bir yaptırım gücü ve keyfiyet var iken diğer maddelerin hiçbir önemi olmayacağı açıktır.
Yapılan bu hukuka aykırı değişiklikle; hiçbir kriter göz önünde bulundurulmadan her hakemin klasmanı istediği gibi belirlenebilecektir. Burada daha önceki Talimatın Geçici 1. Maddesinde de olduğu gibi bir talimat değişikliği düzenlenmiştir. Ancak arada çok önemli ve çok büyük bir fark bulunmaktadır; Eski Talimatın Geçici 1. Maddesin de MHK teklifi doğrultusunda TFF Yönetim Kurulu unvan ve klasmanları yukarıda açıklanan esaslara bağlı kalmaksızın belirleyebilir denmekteydi. Ne var ki yeni yapılan değişiklikle Merkez Hakem Kurulu istediğini yapma hakkına tek başına sahip olmuştur. Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu onayına dahi gerek duyulmamaktadır ki bu durum bile bu talimat maddesinin tek başına iptaline dayanak sağlamaktadır.
Yeni yapılan bu 31. Madde değişikliğine paralel olarak İç Talimatın 14. ve 17. maddelerinde de Hukuka, Kanun, Statü, Tüzük ve teamüllere aykırı düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre yeni yapılan değişiklikler ile 14. ve 17. maddede yukarıda bahsedilen 31. maddenin hükümleri saklı tutulmuştur.
14.madde;
“FIFA HAKEM(FIFA H)
FIFA Hakem ve FIFA Yardımcı Hakemlerini Belirleme Yöntemi
A - Aşağıdaki koşulları taşıyanlar FIFA H ve FIFA YH listesinden çıkarılır:
1) Yeni futbol sezonu içindeki 31 Aralık tarihi itibariyle FIFA yaş sınırını aşarak liste dışı kalanlar,
2) Bir önceki sezon gözlemci not değerlendirmelerine göre gereken performansı gösteremeyenler,
3) Toplam üç (3) Fiziksel Yeterlilik Testi’ne mazeretsiz katılamayanlar veya başarılı olamayanlar kadrodan çıkartılır. ÜKH ve/veya ÜKYH kadrosu yaş sınırlarını aşmamış olanlar bu kadrolarda yer alırlar.
4) Bu talimatın 31. maddesinin 1. ve 3. fıkralarında yer alan hükümler saklıdır.
B - Kadro eksiliği aşağıdaki şekilde tamamlanır:
1) Son iki sezon ÜKH ve/veya ÜKYH kadrosunda bulunanlar,
2) İyi derecede İngilizce bilen ve bunu belgeleyenler (dil sınavı sonuçları),
3) Fiziksel Yeterlilik Testleri"nde FIFA’nın belirlediği barajları geçenler arasından.
4) Bu talimatın 31. maddesinin 1. ve 3. fıkralarında yer alan hükümler saklıdır.”
17.madde;
“BAYAN FIFA YARDIMCI HAKEMİ ( Bn. FIFA YH )
Bayan FIFA Hakemleri ve Bayan FIFA Yardımcı Hakemlerini Belirleme Yöntemi
A - Aşağıdaki koşulları taşıyanlar Bn. FIFA H ve Bn. FIFA YH listesinden çıkarılır:
1) Yeni futbol sezonu içinde 31 Aralık tarihi itibarı ile FIFA yaş sınırlarını aşarak liste dışı kalanlar,
2) Bir önceki sezon gözlemci not değerlendirmelerine göre gereken performansı gösteremeyenler,
3) Toplam üç (3) Fiziksel Yeterlilik Testine mazeretsiz katılamayanlar ve/veya başarılı olamayanlar kadrodan çıkartılır. Yaş sınırlarını aşmamış olanlar, Bn. KH kadrosunda yer alırlar. Bn. KH yaş sınırını aşmış olanlar, Bn İH kadrosuna indirilirler.
4) Bu talimatın 31. maddesinin 1. ve 3. fıkralarında yer alan hükümler saklıdır.
B- Kadro eksiği aşağıdaki şekilde tamamlanır:
1) Son iki sezon Bn. KH kadrosunda bulunanlar,
2) İyi derecede İngilizce bilen ve bunu belgeleyenler (dil sınavı sonuçları),
3) Fiziksel Yeterlilik Testleri"nde FIFA’nın belirlediği barajları geçenler arasından.
4) Klasmanlar açıklandıktan sonra klasman kadrolarında herhangi bir nedenle meydana gelen eksilmeler, MHK tarafından Sınav Takvimi döneminde yapılan kurs sonuçları dikkate alınarak tamamlanır.
5) Bu talimatın 31. maddesinin 1. ve 3. fıkralarında yer alan hükümler saklıdır.”
03.03.2010 tarihinde yayınlanan Merkez Hakem Kurulu Hakemliğe Giriş, Unvan ve Klasmanlara Ayrılma ile Vize Yenileme, Kural Prensip ve Yöntemleri İç Talimatında 22.maddesi de şu şekilde değiştirilmiştir.
22.madde;
“UNVAN, KLASMAN VE KADRO BELİRLEME YÖNTEMLERİ
B- Kadro Eksiği Aşağıdaki Şekilde Tamamlanır:
1)Hakemler ve yardımcı hakemler, TFF/MHK merkezi ve/veya bölgesel yapılanması kapsamında Madde 31’de belirtilen yönteme göre sıralanır.
2)Bir önceki sezon mazeretleri nedeniyle unvanlarını donduranlar ile bulundukları kadrodan düşüp görev yapabilecekleri klasmanın yaş sınırlarına uyanlar, kadroya ilave edilebilir.
3)Kadro eksiği, (KH ve KYH için Bölgesel Hakem Kurulları"nın önereceği listede bulunmak koşulu ile) 31. Madde hükümleri çerçevesinde tamamlanabilir.
4)Bölgesel Hakem Kurulları, KH ve KYH adaylarını belirlemede, İl ve İlçe Hakem Kurulları"nca önerilerek izlenen hakemlerin, sezonun tamamında ilinde aktif görev yapmış olmak koşulu ile görev sayısı, yabancı dil bilgisi, antrenman ve eğitim programlarına katılım vb. objektif kriterleri dikkate alır.
5)Bulundukları klasmandan bir üst klasmana çıkma yaşı geçen hakemler, sezon sonunda bulundukları klasmandan çıkartılarak İH"ye indirilir.
6)Bulundukları klasmandan daha alt klasmana inen ve indiği klasmandaki yaş sınırına uymayanlar İH"ye indirilir.
7)Klasmanlar açıklandıktan sonra klasman kadrolarında herhangi bir nedenle meydana gelen eksilmeler, MHK tarafından tamamlanabilir.
8)Bu talimatın 31. maddesinin 1. ve 3. fıkralarında yer alan hükümler saklıdır.
Kısaca açıklamak gerekirse;
22.maddenin B Fıkrası 2. Bent “Bir önceki sezon mazeretleri nedeniyle unvanlarını donduranlar ile bulundukları kadrodan düşüp görev yapabilecekleri klasmanın yaş sınırlarına uyanlar, kadroya ilave edilir.” kelimesi edilebilir ile
22.maddenin B Fıkrası 3. Bent “Kadro eksiği, (KH ve KYH için Bölgesel Hakem Kurulları"nın önereceği listede bulunmak koşulu ile) 31. Madde hükümleri çerçevesinde tamamlanır.” kelimesi tamamlanabilir ile
22.maddenin B Fıkrası 6. Bent “Bulundukları klasmandan bir alt klasmana inen ve indiği klasmandaki yaş sınırına uymayanlar İH"ye indirilir.” açıklamasındaki bir alt kelimesi daha alt ile
22.maddenin B Fıkrası 7. Bent “Klasmanlar açıklandıktan sonra klasman kadrolarında herhangi bir nedenle meydana gelen eksilmeler, MHK tarafından Sınav Takvimi döneminde yapılan kurs sonuçları dikkate alınarak tamamlanır.” ibaresi ise MHK tarafından tamamlanabilir ibaresi ile değiştirilmiştir.
Sonuç itibariyle tüm bu değişikliklerden yola çıkarak yayınlanan Yeni Talimatta şu açıkça ortaya çıkmıştır; FİFA Hakeminden Bayan FİFA Yardımcı Hakemine, Üst Klasman Hakeminden Klasman Yardımcı hakemine kadar tüm kategoriler için bu talimatta yazılı olanların hiçbir değeri yoktur. Merkez Hakem Kurulu isterse tüm hakemleri 31.maddenin 1.ve 3.maddesine göre kategorize edebilir. Yani, kriterleri dikkate almak zorunda değildir ve klasmanları belirlerken keyfi olarak, hakemlerin herhangi bir alt klasmana tenziline veya herhangi bir üst klasmana terfisine karar verebilir. Bu durum son derece düşündürücü ve yanlıştır. Ülkemizde Futbol Hakemliği profesyonel olarak yapılmamakta olup, hakemler bir yarış ve hizmet etme çabaları doğrultusunda rekabet duyguları ile uğraş vermektedirler. Ne yazık ki yapılan bu değişikliklerle hakemlerin hizmet, emek, birikim, çaba ve tüm uğraşları göz önünde bulundurulmayacak konuma getirilmiştir. İptali istenen bu talimat maddeleri ile Merkez Hakem Kurulu son derece geniş ve bir o kadar da tehlikeli yetkilerle donatılmıştır ki FİFA Hakemini İl Hakemliğine düşürülebilme, İl Hakemini FİFA Hakemliğine terfi ettirebilme yetkilerine sahip olmuştur.
Yeni yapılan değişikliklerle bir diğer Talimata da yeni maddeler eklenmiştir. Bu değişiklik Merkez Hakem Kurulu Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri Görevleri İle İlgili Talimatında yapılmıştır. Talimatın 16. maddesinin 1.fıkrası değiştirilirmiş ve aynı maddeye 3.fıkra ilave edilmiştir:
“MADDE l6
HAKEM ve GÖZLEMCİ, UNVANLARINDA ANA PRENSİPLER
(1)Hakem ve gözlemcilerin klasmanlarda yükselme ve inmeleri ve klasman kadro sayıları, ilgili iç talimatın hükümlerine göre yapılır.
(2)Disiplin Kurulları tarafından bir defada üç ay, toplamda altı aydan fazla süreyle ceza alan ve haklarında ceza kararı kesinleşen hakem ve gözlemciler başkaca bir karara gerek olmaksızın hakemlik ve gözlemcilik unvanlarını kaybederler.
(3)Hakem, gözlemci ve mentörler, atamalara ilişkin kararları sorgulayamazlar. Hakem, gözlemci ve mentör unvanı, bir müsabakaya atanma hakkını beraberinde getirmez. Hakem, gözlemci ve mentörler hakkında verilen müsabakalara atanmama ile ilgili kararlar kesindir.”
Bu yapılan değişiklik de, olduğu gibi hukuka uygun olmayıp diğer talimatlarla aykırılıklar ihtiva etmektedir. Bu madde ile hakem ya da gözlemcilerin ‘"Bana neden maç vermiyorsunuz, benim suçum nedir’" diyerek Merkez Hakem Kuruluna başvurma hakkı elinden alınmıştır ki bu durum son derece vahimdir. Anayasamız tarafından güvence altına alınan kişilik hakları, yapılan bu değişiklik ile çiğnenmiştir. Bu yapılan değişiklikle hakem ve gözlemciler tamamen Merkez Hakem Kurulunun kontrolü altında tutulmaya ve onun isteğine göre hareket etmeye yönlendirilmişlerdir ki bu başta spor ruhu olmak üzere İnsan Hakları ile bile bağdaşmaktadır.
Yapılan bu değişiklikler Futbolumuzun Marka değerine uymadığı gibi, değerimizin aşağılara doğru çekilmesi için yapılan çalışmalardır. Daha çok kurumsallaşmanın önemi ve gereği ortada iken adeta dikta yönetimi özlemi içinde talimatlar daha antidemokratik bir çizgiye çekilmektedir.
Gerek Hakemliğe Giriş Unvan ve Klasmanlara Ayrılma ile Vize Yenileme Kural, Prensip ve Yöntemleri Talimatı’nda gerekse Merkez Hakem Kurulu Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri Görevleri İle İlgili Talimatı’nda son yapılan değişiklikler antidemokratik hükümler içermektedir.
Öyle ki kısaca “Hakemliğe Giriş” olarak adlandırılan talimatın 31. maddesine ilave fıkra ile bu talimatın diğer tüm maddeleri gerektiğinde askıya alınmaktadır. Hakemlerin en duyarlı olduğu klasman terfi ya da tenzilleri tamamen Merkez Hakem Kurulu’nun inisiyatifine verilmektedir. Bununla yetinilmeyip kısa adı “MHK Talimatı” olan talimatın 16.maddesinde yapılan değişiklik ve ilave fıkra ile Merkez Hakem Kurulu’nun hakem, gözlemci ve mentör atamalarına ilişkin kararlarının sorgulanmasının önü kesilmektedir.
Talimatlarda bu değişiklikler yapılırken hakemlerin, gözlemcilerin, mentörlerin ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun üyesi olan Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği’nin görüşünün alınmasına gerek duyulmadığı gibi, kitlece tartışılmasına bile olanak verilmemektedir.
Ülke genelinde toplumsal barışın güçlü kılınması için, katılımcı demokrasi, uzlaşı politikaları ve demokratlaşma açılımları iklimi oluşturulmaya çalışılırken bu benzeri kavramlar üzerinde hassasiyetle durulmaktadır. Kardeşlik, dostluk ve barış ortamı için bulunmaz bir fırsat olan futbolun gücü kabul edilmişken Futbol Hakemliği Camiasına dayatılmak istenilen antidemokratik talimatlar kabul edilemez.
Ayrıca yapılan talimat değişikliği ile Futbolun son yargı ve karar mercii olan Tahkim Kurulu’na başvuru hakkı dahi üyelerimizin elinden alınmaktadır. Bir başka ifade ile Tahkim Kurulu bile by-pass edilmektedir.
Bu sığ anlayış şimdiye kadar yaptığı keyfi uygulamalarla, Camianın mayasını bozmakla kalmamış, son yaptığı değişiklikle Camianın kurumsal yapısını da bozarak, adeta kabile mantığı ile HUKUKU ve ADALETİ ayaklar altına almıştır.
Hiçbir kişi ve anlayış, ben yaptım oldu mantığı ile emeğe bu denli ihanet edemez. Ellerindeki oyuncak haline getirdikleri bu talimatlarla kişiler değil, bu Camianın 50 yıllık terbiyesi, asaleti ve kültürü yok olmaktadır.
Yapılmaya çalışılan bu değişiklikler eşitlik, adalet, şeffaflık, hakkaniyet, objektiflik ilkelerine ve hukuka tamamıyla aykırıdır. İşbu nedenle bahsedilen ve yanlış yorumlaya sebebiyet veren bu değişikliklerin Anayasa, Kanun, Ana Statü, FIFA ve UEFA statülerine aykırı olmaları sebebiyle iptali ile uygulamadan kaldırılması gerekmektedir.
13600 lisans numarası ile kadroda olduğum İl hakemliğimde, talimatlara sezon sonuna doğru alelacele eklenmiş olan bu değişikliklerin genel talimatlar ile ne kadar çelişki oluşturduğu ve bu değişikliklerin futbol ailesinde hakkın ve hukukun korumacısı olması gereken yöneticilerin ellerinden daha çok sadece ve sadece şahısların hak ve menfaatlerini koruyan bir zihniyetin ürünü olduğunu açık olarak görmek durumunda kaldım ve bundan dolayı üzüntü duyuyorum. İyi niyetli olarak düşünmek zorunda olduğumu hatırlayınca ise bu talimatı hazırlayanların futbolun gerçeklerinden ve futbol hukukunun temel prensiplerinden pek de haberdar olmadıklarını düşünmekteyim.
Ülkemiz futbolunda hâkim durumda olan ve çoğunlukla kural ve koşulları belirleyen futbol hakem yöneticileri olmuştur ve hakemler her zaman ezilmiştir. Her zaman hukuken de korunması gereken hakemlerdir, çünkü aslında onlar futbol sahalarımızda bir karar mekanizması olduklarından gerçekte bir hâkim kimliğine bürünmeli ve bu uğurda çalışmalar yapılmalıdır. Tarihsel süreç içerisinde FIFA ve UEFA almış oldukları kararlar ile hakemleri daha bir koruma altına alırken Türk Futbolunda hakemlerin adeta yöneticilerin iki dudağı arasında bırakılmaya çalışılmasını ibretle izlemekteyiz.
Süresi dâhilinde şahsım ve müvekkilim TFFHGD adına Merkez Hakem Kurulu Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri ve Görevleri İle ilgili Talimat ile Merkez Hakem Kurulu Hakemliğe Giriş, Unvan ve Klasmanlara Ayrılma ile Vize Yenileme, Kural Prensip ve Yöntemleri İç Talimatında yapılan bazı değişikliklerin iptali için Sayın Başkanlığınıza beyanlarımızı sunuyorum.
NETİCE VE TALEP :
FIFA, UEFA ve adli mercilere yapacağımız her türlü hukuki ve başvuru hakkımız saklı kalmak kaydıyla,
Öncelikle dosyamızın duruşmalı olarak görülmesine,
Karşı Tarafın vereceği cevapların tarafımıza tebliği ile cevaba cevap için tarafımıza süre verilmesine,
Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu tarafından 03.03.2010 tarihinde resmi internet sitesi olan www.tff.org.tr de yayınlanıp yürürlüğe giren;
- Merkez Hakem Kurulu Teşkilatlanma, Çalışma Prensipleri ve Görevleri İle ilgili Talimat (16.maddenin 1.fıkrasında yapılan değişiklik ve yeni getirilen 3.Fıkrası) ile
- Merkez Hakem Kurulu Hakemliğe Giriş, Unvan ve Klasmanlara Ayrılma ile Vize Yenileme, Kural Prensip ve Yöntemleri İç Talimatında (İç Talimatın 14. maddesinin "A" fıkrasına 4. bent, aynı maddenin "B" fıkrasına 4. bent, 17. maddesinin "A" fıkrasına 4. bent, aynı maddenin "B" fıkrasına 5. bent, 22. maddesine 8. fıkra, 31. maddesine ise 3. fıkra eklenmiş; 22. maddesinin 1., 2., 3., 6., ve 7. fıkralarında, 31. maddesinin ise 1. fıkrasında yapılmış değişiklikler)
Yapılan değişikliklerin, her şeyden önce hak ve nesafet kurallarına ayrıca Anayasaya, Kanuna, Ana Statü, FIFA ve UEFA statülerine aykırı olmaları sebebiyle iptali ile uygulamadan kaldırılması yolunda karar verilmesini, giderlerin karşı tarafa yüklenmesini saygılarımızla aslen ve vekâleten arz ve talep ederim. 10.03.2010
TÜRKİYE FAAL FUTBOL HAKEMLERİ
VE GÖZLEMCİLERİ
Adına Vekâleten Kendi Adına Asaleten
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder